Diu una llegenda japonesa, que els Tres Monos Savis, van ser enviats pels déus a la terra, per castigar les males accions dels humans.

El mono sord (Kikazaru), amb el seu sentit de la vista, observava sense perdre detall, totes les coses dolentes que succeien, per despres trasmitir-ho a Mizaru.

Mizaru (el mono cec), amb el seu sentit auditiu aguditzat, escoltava atentament el què deia el mono sord del que havia observat, per després comunicar-ho a Iwazaru.

Iwazaru, tot i que era mud, prenia les decisions davant les observacions i comentaris dels altres monos i dictava el càstig que rebrien els que cometien faltes.

Hi ha diferents interpretacions. Una fa referència a : No vegis el que és dolent, no escoltis el que és dolent, no diguis amb malicia. (es podria fer una altre post !! :D )

Una altre que es dona és : "no escolto, no veig, no parlo". Es a dir, ens desentenem del que passa al voltant.En el món exterior. La manera ràpida d'evitar els problemes.

A mi m'agrada més adaptar-ho al món interior de cadascú. El ser humà és com una casa, que té 5 finestres (els cinc sentits) i la nostra ment és com un mono inquiet i jove. Només fa que mirar per totes les finestres, amunt i avall, per veure tot el que hi ha fora (olors, imatges, sorolls...), agradables o no, i que ens genera agitacions positives o negatives.

Al igual que els monos savis, no volem veure quin es l'origen d'aquesta agitació interna. No volem escoltar-nos, per no voler admetre que potser la culpa es nostre. No volem parlar-nos, per no haver d'anar a l'arrel del problema. Tot va a parar al mateix punt : la Segona Noble Veritat de Buda (l'origen del patiment).

Ens es més fàcil projectar aquesta agitació, aquest patiment a l'exterior : en una persona, en un obejecte, en una situació... Aixi la ment es queda tranquila i relaxada. Però això només funciona al nivell conscient. Hem tapat, momentaneament, aquest patiment i tenim una tranquilitat relativa.

Fent el que fan els monos savis, només tenim una harmonia a la superficie, cara l'exterior i creiem que ja n'hi ha prou. Però en realitat, tenim una bomba de rellotjeria dins nostre. No hem atacat l'agitació. Està allà, en stand by, fins la propera. Desviar l'atenció es només fugir del problema.

Al igual que ens enfrontem als problemes del món exterior, perquè nos ens enfrontem als problemes que surgeixen a l'interior? Observem la ment, com Kikazaru. Busquem quin és el patiment que fa que estiguem agitats. Parlem-nos con el Mizaru, avarigüem perqué estem amb aquesta agitació (ira, por, odi, cobdicia...) i fem que Iwazaru actui.

I com ho pot fer en Iwazaru, per tranquilitzar aquesta ment agitada? Doncs mirant-nos cap a l’interior. Fent Vipassa. Observar les coses tal i com son, no com semblen ser o com volem que siguin. I per observar el nostre interior, hem de calmar la ment, fent que es concentri en un únic objecte (no en el guirigall d'informació que rep): la respiració. Posar l'atenció conscient en la respiració. No hem de regular la respiració, sinó, observar-la, amb naturalitat. D'aquesta manera, la ment es relaxa.No està com un mono inquiet i aixi podem anar cap a dins.

I per recordar que m'he d'escoltar, observar-me i parlar-me, el dissabte, sense voler-ho (casualitat...nusé :D), vaig anar a parar a una tenda on tenien 3 espelmes amb la forma de cada mono !!! :D

Doncs apa, a cada moment tinc el recordatori a sobre la taula !!

perquè nos ens enfrontem a les agitacions que surgeixen a l'interior?

OBSERVEU-VOS I DISFRUTAREU MÉS DE TOT !

Enric

Visitas: 364

Comentar

¡Necesitas ser un miembro de Singles en Barcelona para añadir comentarios!

Participar en Singles en Barcelona

Comentario de Mònica on mayo 30, 2010 at 5:39pm
Hola Enric!

A casa els meus avis quan jo era petita, hi havia un petita figura dels tres micos, a mi sempre m'havien encuriosit molt i li vaig preguntar al meu avi que significava. Em va dir "no mirar, no escoltar, no parlar" però en el sentit de no afrontar els problemes i mirar cap a una altra banda. Això a la meva familia ha portat molt dolor emocional i ansietat. Afortunadement he conegut el budisme i el ioga i m'han ajudat molt a coneixer el meu interior.
Jo sóc llicenciada en Filologia i faig tallers de Terapia narrativa. Sóm un grup de cinc persones que ens reunim per retrobar el nostre equilibri, la nostra pau interior tot gaudint d'un diàleg enriquidor a través de textos de la Literatura Universall. La clase dura una hora i costa 10 euros (material inclòs) ah! i al té convido jo, ja, ja. De fet no acostumo a fer propaganda pel singles, però veient el teu perfil penso que et pot interessar i que tu pots aportar molta pau i energia positiva al grup. També parlem de viatges i literatura de cada país. Nosaltres desenvolupem les xerrades en un entorn de relaxació i armonia on es crean uns vincles d'amistat molt forts. Si t'interessa diguem alguna cosa doncs començem aquesta setmana i ja estem a punt de tancar grup. Seria els dimarts després de l'horari laboral. També faig cursos intensius al juliol. Si creus que et pot interessar contacta amb mi doncs ja tanquem grup demà mateix i m'agradaria saver la teva opinió d'una proposta com aquesta doncs hem serà molt útil per aprendre en el camí de la vida. OM...


Mònica
Comentario de Konxi on julio 20, 2008 at 9:49pm
Sí, es más fácil mirar para otro lado y echarle la culpa a los demás de nuestros problemas, ya que es muy agotador pensar y actuar en consecuencia para cambiar todo aquello que no nos gusta, estar o sentirse mejor.
La mayoría de las veces no somos conscientes de que nadie ni nada (ni siquiera nosotros mismos) nos puede perjudicar si lo impedimos y !!todo esta en la mente!!, que fácil no?? pues no, lo difícil es tener la capacidad de tratar de ver las cosas desde puntos de vista diferentes y darle la vuelta a aquello que nos aflige, respirar hondo y actuar para poder cambiar las cosas que ya tenemos o incluso empezar algo nuevo si no es posible cambiarlas, sin olvidar que siempre hay que aprender de las experiencias pasadas para no caer en los mismos errores sino no sirve de nada, por eso lo peor y complicado, !como no!, es enfrentarse al yo interior que es en definitiva la esencia de uno mismo teniendo en cuenta tanto lo bueno como lo malo sobre todo lo malo, pues solo observando nuestro interior, desnudándonos completamente sin miedos y aceptando nuestra propia realidad podremos conseguir conocernos, tranquilizar nuestras mentes y llegar a tener la capacidad de cambiar todo aquello que no nos gusta y nos inquieta. Ptns

Bájate la nueva APP de Gruppit!

© 2019   Creado por Clan-2000 - Politica de Cookies http://www.clan-2000.com/cookies   Tecnología de

Emblemas  |  Reportar un problema  |  Términos de servicio